Έκθεση «Ιστορίες επί χάρτου»: Άγνωστα τεκμήρια για την ιστορία της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα έρχονται στο φως

Τελευταία τροποποίηση: 12-NOV-2014

Δημιουργός:

http://nam.culture.gr/portal/page/portal/deam/announcements/12112014/D1F73E10A84E481BBDED3D897963FEB0

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (πρώην Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων), Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει έκθεση με θέμα την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, που φέρνει στο φως άγνωστα τεκμήρια, τα οποία  φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων (πρώην Αρχείο Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων), και αναδεικνύει τη σημασία του Αρχείου ως πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την αρχαιολογική και την ιστορική έρευνα.

Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης «Ιστορίες επί χάρτου. Μορφές και θέματα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα» είναι τόσο τα γεγονότα, τα οποία, εκείνη την περίοδο, σημαδεύουν την πρώιμη διαδρομή της «ηρωικής» ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση και το επίπονο έργο των πρωτοπόρων της Υπηρεσίας. Επίσης, παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τη νομοθεσία, την προσπάθεια διάσωσης των αρχαιοτήτων από την αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα και την ανάδειξή τους μέσα σε μουσεία, την αρχαιολογική έρευνα και τα δημόσια έργα, την ίδρυση και δράση της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και των ξένων αρχαιολογικών σχολών, την αντιμετώπιση των μεσαιωνικών μνημείων και τη βυζαντινή αρχαιολογία. Την έκθεση συνοδεύουν αναλυτικός και συνοπτικός κατάλογος. Παράλληλα, λειτουργεί σχετική εκπαιδευτική δράση με αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο. Τέλος, την έκθεση πλαισιώνει βιντεοπροβολή για την ιστορία και το περιεχόμενο του Αρχείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο κτήριο του Αρχείου (Ψαρομηλίγκου 22, Κεραμεικός) την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου (22-24 Οκτωβρίου 2014) με τίτλο «Περί των Αρχαιοτήτων ιδίως. Η Αρχαιολογία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα μέσα από τις πηγές του Αρχείου των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων».

Είσοδος κοινού ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.00 (εκτός επίσημων αργιών)

Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Επικοινωνία:
Κτήριο Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων
(πρώην Αρχείο Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων)
Ψαρομηλίγκου 22, 105 53 Αθήνα
Τηλ.: 210 3234819
Fax: 210 3225374