Εκπαιδευτικά Προγράμματα της ΔΕΑΜ

Η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων διοργανώνει στο Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου. Όπως όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τα προγράμματα αυτά παρέχονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις σχολικές ομάδες που συμμετέχουν.

Πρόγραμμα Σχολικού Έτους 2014-2015

«Ένα μικρό παραμύθι από την κουκουβάγια του Αρχείου».
Η κουκουβάγια του Αρχείου ξεναγεί τους μικρούς επισκέπτες στη νεα έκθεση .Για τους μικρούς φίλους του Αρχείου Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων (νήπια και μαθητές Α’ Δημοτικού), και με αφορμή τη νέα έκθεση Ιστορίες επί χάρτου, σχεδιάστηκε και λειτουργεί εκπαιδευτική δράση διάρκειας μίας ώρας. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις έννοιες του Μουσείου, του Αρχείου, των εγγράφων και της συντήρησης, παρακολουθώντας την οπτικοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού και παίζοντας ομαδικά σε παιχνίδια παρατηρητικότητας και αναζήτησης. Η δραστηριότητα συνοδεύεται από έντυπο με τίτλο Ένα μικρό παραμύθι από την κουκουβάγια του Αρχείου. Στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος  συμμετείχαν περίπου 65 μαθητές από το 49ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων.
Η δράση συνοδεύεται από ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, το οποίο συμπληρώνεται από τους εκπαιδευτικούς.

«Το αλφαβητάρι του αρχείου. Παίζοντας με λέξεις και σχέδια»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοσχολικής ηλικίας (Α΄ και Β΄ Δημοτικού), έχει όμως τη δυνατότητα, εμπλουτισμένο με επιπρόσθετες δραστηριότητες, να εφαρμοσθεί και στην Γ΄ Δημοτικού. Στόχος του είναι να εισάγει τα μικρά παιδιά στην έννοια του Αρχείου (ειδικότερα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ως ένα είδος μουσείου εγγράφων), καθώς και στην χρησιμότητα της διαφύλαξης αρχείων.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Το αλφαβητάρι του αρχείου. Παίζοντας με λέξεις και σχέδια».

Η δεύτερη εκπαιδευτική δράση της Δ.Ε.Α.Μ. σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012-2013» και απευθύνεται σε μαθητές E΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου. Συνοδεύεται από φυλλάδιο εργασίας με τον τίτλο «Μια φλόγα στο χιόνι», όπου η Πυρόξανθη, μια χαριτωμένη Ολυμπιακή Φλόγα, με αφορμή την πρώτη επίσημη αφή Φλόγας για Χειμερινή Ολυμπιάδα (Ίνσμπρουκ Αυστρίας, 1964), αναφέρεται στη σημασία του Ολυμπισμού, καθώς και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και στα αθλήματα που αυτοί περιλαμβάνουν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2014 με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμματεία της Δ.Ε.Α.Μ. στο 210 3358000 και 210 3358155 ή με την υπεύθυνη για το πρόγραμμα αρχαιολόγο Καλλιόπη Ξανθοπούλου (στους ίδιους τηλεφωνικούς αριθμούς).

 

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό της ΔΕΑΜ

«Ένα μικρό παραμύθι από την κουκουβάγια του Αρχείου». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νήπια και μαθητές Α΄ Δημοτικού:
 Ένα μικρό παραμύθι από την κουκουβάγια του Αρχείου

«Το αλφαβητάρι του αρχείου. Παίζοντας με λέξεις και σχέδια». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοσχολικής ηλικίας (Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού):
 Τα μαγικά χαλιά του Αρχειφίλη

«Μια φλόγα στο χιόνι». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές E΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού:
 Πυρόξανθη

«Χάρτινες Ιστορίες». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε με αφορμή την έκθεση " «...ανέφερα εγγράφως...» Θησαυροί του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας" (17.12.2008-31.5.2010) και απευθύνεται σε μαθητές του γυμνασίου:
 Χάρτινες Ιστορίες

 

enlarge story text