Το αλφαβητάρι του αρχείου - Παίζοντας με λέξεις και σχέδια

Τελευταία τροποποίηση: 06-JUN-2012

Δημιουργός:

http://nam.culture.gr/portal/page/portal/deam/erga/histarchive/eduarxeio/%CE%A4%CE%BF%20%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85%20-%20%CE%A0%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CE%BF

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΕΑΜ με τίτλο «Το αλφαβητάρι του αρχείου. Παίζοντας με λέξεις και σχέδια» απευθύνεται σε μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού. Τόπος λειτουργίας της δράσης είναι το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο). Το πρόγραμμα προσφέρεται στα σχολεία κατόπιν συνεννόησης. Η διάρκειά του είναι μία ώρα περίπου και μπορεί να συμμετέχει ένα σχολικό τμήμα (έως 30 παιδιά) κάθε φορά. Στόχος του είναι να εισάγει τα μικρά παιδιά στην έννοια του Αρχείου, ειδικότερα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ως ένα είδος μουσείου εγγράφων. Ξεκινώντας από έννοιες οικείες για το παιδί, δηλαδή την έννοια της συλλογής και διατήρησης αντικειμένων για προσωπική ευχαρίστηση (χόμπι), γίνεται η αναγωγή σε προϊόντα συλλογικής ή εθνικής μνήμης, όπως τα αρχεία, τα οποία λειτουργούν όχι μόνο ως παρακαταθήκες γνώσης αλλά και ως φορείς αισθητικής απόλαυσης και ψυχαγωγίας. Για την λειτουργία της δράσης χρησιμοποιούνται: ολιγόλεπτη περιήγηση στο χώρο του Αρχείου, εκπαιδευτικό φυλλάδιο εργασίας και παιχνίδια (όπως ζωγραφική, λαβύρινθος κ.ά.). Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος συνιστά το παραμύθι με τίτλο «Τα μαγικά χαλιά του Αρχειφίλη», το οποίο αναφέρεται στη γνωριμία ενός αγοριού με ένα μικρό ξωτικό, τον κρυφό φύλακα του Ιστορικού Αρχείου που μυεί το παιδί στα μυστικά της εργασίας του. Στη δράση συμμετέχουν οι σχολικές ομάδες χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Συνοδεύεται από ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που συμπληρώνεται από τους εκπαιδευτικούς.
Κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος συνεργάσθηκαν με ιδιαίτερη προθυμία τα παρακάτω σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: το 4ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης, τα 49ο, 70ο, 72ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών (με τις τάξεις Α΄-Γ΄ Δημοτικού) και τα συστεγαζόμενα Δημοτικά σχολεία 33ο και 78ο Άνω Κυψέλης με την Γ΄ Δημοτικού. Στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης θα προσφερθεί ως τακτικό ετήσιο πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2012-2013. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμματεία της Δ.Ε.Α.Μ. και την υπεύθυνη για το πρόγραμμα αρχαιολόγο Καλλιόπη Ξανθοπούλου στα τηλέφωνα 210 3229820 και 210 3225323 (εργάσιμες ημέρες).

Κατεβάστε το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό:

 Τα μαγικά χαλιά του Αρχειφίλη