Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Τελευταία τροποποίηση: 04-MAY-2018

Δημιουργός:

http://nam.culture.gr/portal/page/portal/deam/erga/histarchive/syllogos/%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82%20%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CE%91%CF%81%CF%87

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ιδρύθηκε το 2008 από την τότε Διευθύντρια της ΔΕΑΜ Δρ Μεταξία Τσιποπούλου και ομάδα Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, μελών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Πανεπιστημιακών. Έχει σκοπό τη συμπαράσταση και υλική ενίσχυση του Ιστορικού Αρχείου για την αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών του, τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογικής Επιστήμης στην Ελλάδα, τη διάδοση του έργου που επιτελείται στο Ιστορικό Αρχείο, τον εμπλουτισμό των Συλλογών του Ιστορικού Αρχείου, καθώς και την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της Αρχαιολογίας διαχρονικά.

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει ήδη περισσότερα από 200 μέλη. Στο Διοικητικό Συμβούλιο από τις τελευταίες εκλογές του 2017 εξελέγησαν οι: Μεταξία Τσιποπούλου (αρχαιολόγος, επίτιμη διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων) Πρόεδρος, Γιώργος Βαβουρανάκης (αρχαιολόγος, καθηγητής ΕΚΠΑ) Αντιπρόεδρος, Ευγενία Γιαννούλη (Αρχαιολόγος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) Ταμίας, Αδριανός Ψύχας (αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ) Γραμματέας, Ντέιβιντ Ραπ (αρχαιολόγος, Διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Brock, Καναδά) Μέλος.

Καλούμε όλους να γίνουν αρωγοί του έργου του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η εγγραφή στο Σύλλογο Φίλων αποτελεί το σημαντικότερο μέσον υλοποίησης των πολύπλευρων στόχων του. Οι ετήσιες συνδρομές στο Σύλλογο είναι: 40 ευρώ, γενική, 30 ευρώ για άτομα κάτω των 30 και άνω των 60 ετών, 60 ευρώ για ζευγάρια, και μεγαλύτερα ποσά για υποστηρικτές και ευεργέτες.

Η έδρα του Συλλόγου είναι το κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην οδό Ψαρομηλίγγου 22. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύλλογος ενοικιάζει το χώρο του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, οδός Διονυσίου Αιγινήτου 7, Ιλίσσια για τις εκδηλώσεις του.

Ο Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο 8 έως 10 διαλέξεις από έγκριτους επιστήμονες και καθηγητές Πανεπιστημίων, Έλληνες και ξένους, με θέματα αρχειακών μελετών και Ιστορίας της Αρχαιολογίας.

Την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής διαλέξεις:

  1. Γιώργος Τζωράκης, αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης (23-Οκτωβρίου 2017): «Εν μέσω της μαινομένης καταιγίδος…» Οι αρχαιότητες της Κρήτης στη δίνη του μεγάλου πολέμου (1941-1944).
  2. Δρ Ελευθερία Ακριβοπούλου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 20 Νοεμβρίου 2017, «‘Ασπονδες συμμαχίες: οι Μακεδονικές αρχαιότητες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
  3. Δρ Ράνια Μπαλή, αρχαιολόγος, 11 Δεκεμβρίου, «Η δράση της Αμερικανικής και της Βρετανικής Σχολής την εικοσαετία 1947-1967»
  4. Δρ Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων μηχανικός, Διευθύντρια της ΥΣΜΑ, ΥΠΠΟΑ. 22 Ιανουαρίου 2018, «Οι προπολεμικές επεμβάσεις στα μνημεία της Λίνδου, μέσα από το αρχειακό υλικό».
  5. Δρ Κώστας Πασχαλίδης και Δρ Βασιλική Πλιάτσικα, α) Επιμελητής Αρχαιοτήτων, Προϊστορική Συλλογή, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. β) αρχαιολόγος, ΥΠΠΟΑ, Δενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 12 Φεβρουαρίου 2018. «Κατάλογος των εν των Εθνικώ Μουσείω, εκμαγείων. Η παραγωγή και η διακίνηση πιστών αντιγράφων μυκηναϊκών έργων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το 1893 έως το 1940».
  6. Δρ. Τάσος Τανούλας, αρχιτέκτων. 12 Μαρτίου 2018. «Νεώτερα χαράγματα και η δεύτερη αποστολή της Εταιρείας των Dilettanti στην Αθήνα».

Πρόκειται να γίνουν ακόμα δύο διαλέξεις τον Απρίλιο και τον Μάιο ως εξής:

  1. Δρ. Μαργαρίτα Νάζου και Γιώργος Γάσιας. α) αρχαιολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Universite Catholique de Louvain, β) ιστορικός, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, 24 Απριλίου 2018. «Μυκονιάτικη κοινωνία και ανασκαφές στη Δ’ηλο (1873-1914)».
  2. Δρ Γεωργία Φλούδα, αρχαιολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 14 Μαΐου. «Η αρχαιολογία στην εμπόλεμη ζώνη: Ο August Schrgendorfe και η υπηρεσία Kunstschutz στην Κρήτη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019 θα παρουσιάσουν διαλέξεις, οι Δ. Πλάντζος, καθηγητής ΕΚΠΑ, Γ. Βαβουρανάκης και Δ. Καταπότη, καθηγητής ΕΚΠΑ και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Α. Γκαζή, καθηγήτρια Παντείου, Ε. Γερούση, Διευθύντρια ΔΔΕΑΜ, Β. Παπαδοπούλου, Διευθύντρια ΕΦΑ Άρτας, Α. Ντάκουρη-Hild, καθηγήτρια Πανεπιστημίου W. Virginia, Ε. Στεφανή, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Κ. Αθανασάκη, αρχαιολόγος, Μουσείο Ηρακλείου, Κ. Χριστάκης, Επιμελητής Βρετανικής Σχολής, Κνωσός, Μ. Μούλιου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι:

Έδρα Συλλόγου: οδός Ψαρομηλίγκου 22, 105-53 Αθήνα
e-mail: filoihistarch.archservice@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/groups/213856465352751/